Back to Top

Oplichting met kleurcode Rabo Scanner

Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Zo proberen ze klanten van de Rabobank een kleurcode te laten scannen met de Rabo Scanner om geld van hun rekening te kunnen stelen. Criminelen doen alsof zij op Marktplaats iets willen kopen. In de uitzending van AvroTros Opgelicht van 3 januari 2017 is deze manier van oplichten besproken. In onze video laten we zien wat criminelen doen en waar u op kunt letten om veilig uw bankzaken te doen.

Hoe werken criminelen?

Criminelen doen op Marktplaats alsof zij een koper zijn. Ze tonen interesse en vragen aan de verkoper zijn rekeningnummer én pasnummer om te kunnen betalen. Vaak zeggen ze dan dat ze een zakelijke rekening hebben en dat daarom de betaling anders verloopt. Natuurlijk is dat niet zo.

Als de crimineel het rekeningnummer én pasnummer heeft, kan hij een kleurcode aanmaken op de inlogpagina van Rabobank.nl of in de Rabo Bankieren App. Nu heeft hij alleen nog een inlog- of signeercode nodig. Om deze te krijgen, stuurt de crimineel de verkoper een berichtje via Whatsapp of sms met daarin een kleurcode. Hij vraagt aan de verkoper om die kleurcode te scannen. De verkoper krijgt dan een code van 8 cijfers. De crimineel vraagt om de code door te sturen. Zo steelt de crimineel geld van de rekening van de verkoper.

Wat kunt u doen?

Als u iets verkoopt op Marktplaats of via een andere website, dan heeft de koper alleen uw naam en rekeningnummer (IBAN) nodig. Meer niet! U krijgt namelijk geld voor het product wat u verkoopt. U hoeft verder niets te doen.

 

bron: Rabobank.nl