Back to Top

Reuzenweekend Leeuwarden 2018

Voorbereiding

De voorbereiding van het reuzenweekend dat op 17, 18 en 19 augustus 2018 in Leeuwarden is is in volle gang. Zo werd er al geoefend bij het WTC in Leeuwarden en werden de negen routes bekend op 10 augustus. De meeste beperkingen die in de route in de weg staan zijn weggehaald. De binnenstad is deze dagen geheel afgesloten voor auto (van 07:00 tot 20:00) en fiets (van 8:00 tot 19:00) verkeer.  

Reclame Reuzen van Royal de Luze Leeuwarden
Nog een reclame
Reportage Omrop Fryslan oefening reuzen
De eerste stappen van De Duiker
een andere training ven De Duiker
voorproefje van verschillende trainingen

Het verhaal

Grote schaats in het ijs

In Leeuwarden aangekomen zullen de Reuzen de voorstelling ‘Grote Schaats in het IJs’ presenteren. Over de strijd van miljoenen jaren geleden, het water tegen het land. De woeste golven werden tegengegaan door de speciaal ontworpen dijken, maar deze bleven maar breken. Tot er een dijkgraaf werd benoemd, die verantwoordelijk werd voor de bouw van goede dijken. De dijkgraaf huurde meteen dijkwachten in, die als matrozen op de terpen de boel in de gaten hielden. Toen ontstond het idee bij de dijkgraaf om het paard van Troje onder de zeespiegel te verstoppen. Met hulp van de goden werd een Reuzenduiker gevonden die zichzelf altijd heeft verstopt. Opeens stond hij op en begon alle bergen op te pakken die hij vervolgens als modder bij de dijken smeet voor extra bescherming. 

Het was tijdens een hevige sneeuwstorm dat er ineens een scheve toren in Leeuwarden verscheen. Niemand wist waar het vandaan kwam. De lokale bevolking plaatse de toren op de hoofdterp, en zo werd het het symbool van de stad. Tijdens de verkiezing van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa kwam het bericht naar buiten dat de oudste schaatsen uit de menselijke geschiedenis (20.000 jaar oud) zijn ontdekt op een boorplatform bij de Noordpool. Er werd direct een groot ijsblok van 3×6 meter gezaagd om de schaatsen in te bewaren.

Het verhaal gaat verder, want dit alles zouden we nooit hebben geweten als de Reuzenduiker niet eeuwen geleden een dochter had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam deze Reuzendochter aan op het Centraal Station in Leeuwarden, vastberaden om haar vader te vinden. Gaat dat haar lukken?

Om de schaatsen intact te houden, werd een ijsblok van zes bij drie meter uitgezaagd. Het glijvlak van beide schaatsen bestond uit een dijbeen van een mammoet, daarop zat een schoen vervaardigd uit de huid van het beest. Maar wat het meest onthutsende was en wat de hele wetenschappelijke wereld versteld deed staan, waren de monumentale afmetingen van de schoenen van de schaatsen. Voeten die daarin zouden passen, moesten wel toebehoren aan een reus van meer dan twaalf meter.  Dit alles zou een legende zijn gebleven, als de reuzenduiker niet eeuwen geleden een reuzendochter had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam ze aan op het centraal station van Leeuwarden, vastbesloten haar vader te vinden. Het vervolg van dit verhaal is nog niet in de annalen geboekstaafd…

De Reuzen

Het kleine reuze meisje

Het Kleine Reuze Meisje is ongeveer 5 meter hoog en weegt 800 kilo. Ze heeft 20 mensen nodig om in beweging te kunnen komen en is gemaakt van staal, populieren en limoenhout. Haar hobby’s zijn turnen en snoepen en ze heeft vaak een groene of roze jurk aan, afhankelijk van het weer. Ze is ook wel eens gespot in een regenjas of Mexicaanse ensemble! Ze dwaalt door de stad op zoek naar haar vader en laat onderweg graag kinderen een schommelritje maken op haar armen.

De Xolo

De Xolo is tijdens een show in Guadalajara te Mexico uit een blok ijs gesmolten. Hij is een Mexicaanse hond, die door de Azteken wordt beschouwd als een heilig dier én is de beste vriend van Het Kleine Reuze Meisje. Als een echte hond beweegt hij zijn staart, krabt zichzelf eens lekker achter z’n oren en steekt zijn tong uit om je een hartverwarmende lik te geven! Dit brave hondje weegt maar liefst 350 kilo en is bijna drie meter hoog. Er zijn twintig baasjes nodig om De Xolo soepel te laten bewegen én te laten rennen tot bijna zes kilometer per uur.

De Duiker

Deze indrukwekkende Reus weegt 3 ton en is wel 11 meter lang. Er zijn ongeveer 30 mensen nodig om hem in beweging te laten komen en hij is gemaakt van populieren en limoenhout, leer en staal. Hij draagt een duikersuitrusting met helm. Alleen z’n onderarm en handen zijn onbedekt. Zijn haar is gemaakt van paardenhaar en zijn wenkbrauwen van bezemstro. Zijn ogen werken op kleine motoren en zijn gemaakt van straatlantaarns. 

Donderdag 16 augustus

Vandaag is er op het Waagplein in Leeuwarden een groot ijsblok geplaatst met een grote schaats erin Ook zijn de laatste voorbereidingen gedaan voor morgen. Zo zijn er allemaal dranghekken geplaatst, is alles schoongemaakt en eventueel worden auto’s en fietsen weggesleept. 

schaats in IJsblok

Vrijdag 17 augustus 

Vandaag ben ik vroeg opgestaan omstreeks 9.30 uur ben ik richting de stad gelopen. Het was de bedoeling om alleen het meisje te bezoeken. Maar omdat het wel redelijk rustig was de richting daar naartoe ben ik doorgelopen naar het zaailand om toch nog een glimp te kunnen pakken van het meisje waar voor haar het avontuur al begonnen was. Er waren al wel wat mensen maar niet zo druk dat het vast liep. Dus besloot ik om door te gaan naar de willemskade waar de duiker ging ontwaken.

Ik was door rond 9.50 uur. Dus moest nog aardig tijdje wachten. Ik had een redelijk mooi plaatsje te pakken gekregen en stond op de tweede rij. Om 10.45 uur startte het geluid en hoorde je de duiker ademen. Het zal allemaal om 11 uur beginnen maar de voorbereidingen duurde nog even. Op een gegeven moment werd de duiker uit het water getackeld en maakte zijn eerste stappen op het droge. Toen dit voorbij was liep ik met de meute mee richting het Ruiterskwartier. Hier kon ik de duiker nog beter bekijken en bewonderen hoe groot het nu echt was. De duiker kwam aan en iedereen werd met linten door politie en beveiligers en crew naar de zijkanten geleid.Dit werd in rap tempo gedaan. 

Hierna ben ik door de stad richting het vliet gelopen. Op een gegeven moment kwam ik daar het meisje tegen maar ik kon er helaas geen goede foto’s van maken. Dus heb ik besloten om naar het Hoeksterend te lopen naar de parkeergarage waar je ook op kan staan. Omdat ik hier al vroeg was heb ik het rustig aangedaan en wat gegeten en gedronken. Ik heb daar in totaal meer dan drie uur gewacht. Om 15.30 en 16 uur kwamen de duiker en het meisje uit hun powernap. De duiker kwam het eerst uit de verte langs de locatie waar ik stond. Een tijd later was eerst de hond xolo die langs liep. Voor het eerst zag ik deze reusachtige hond. Het meisje kwam even daarna ook mijn kant op. Hierdoor kon ik van beide mooie foto’s maken. 

In totaal zijn er vandaag ongeveer 95.000 mensen geweest in Leeuwarden. Daarvan kwam 47.500 buiten de stad met OV of auto. Er zijn geen grote incidenten gebeurd maar er zijn wel een paar mensen onwel geworden. Ook geweldsincidenten deden zich niet voor en er waren twee kinderen kort vermist maar konden snel met hun ouders worden herenigt. Negen autos werden er weggesleept omdat ze verkeerd geparkeerd stonden en ook 71 fietsen die in de weg stonden zijn verwijderd. 

Zaterdag 18 augustus

Nadat ik vanochtend de hond had uitgelaten hoorde ik in de verte de muziek al weer spelen. Het meisje sliep bij het cambuurstation en vervolgde samen met de hond Xolo weer richting het centrum. Als eerste kwam ik de hond tegen. Deze ging steeds van links naar rechts. Ook ging hij even het park in om een plasje te doen. En even later mocht er een meisje op zijn rug zitten. Kort daarna kwam het meisje langs bovenop een auto.  Dit was leuk om naar te kijken. 

Toen het hele tafereel afgelopen was ging ik al lopend richting het centrum van de stad via het Cambuurplein naar mijn werk bij Poespas. Vlakbij Poespas was het heel erg druk en er stond een grote kraan opgesteld. Hierdoor moest ik via de achterkant naar binnen. Na welkom geheten hadden wij afgesproken dat ik eerst mocht meehelpen voor bij Poespas om koffie thee en water te schenken. Ondertussen kwam de duiker ook alweer aangelopen hierdoor kon ik nog een paar mooie foto’s maken. Onder de muziek van Misson Impossible werk de duiker omhoog getild en aan de andere kant van de brug weer neergezet. Dit was een hele operatie. ’s Middags heb ik nog geholpen bij de barista en ben daarna voldaan weer terug naar huis gelopen.  Volgens de schatting van de gemeente zijn er vandaag 160.000 bezoekers geweest in Leeuwarden.

Happy end voor reuzen Leeuwarden: Duiker en Meisje herenigd

Het verhaal van de drie door Leeuwarden dolende reuzenliep zaterdagavond goed af. De Duiker en het Kleine Reuze Meisje vonden elkaar terug. De hereniging vond tegen zevenen plaats op het WTC-terrein, waar het meisje aankwam met hond Xolo, de derde reuzenmarionet uit de stal van Royal de Luxe. Na een innige begroeting, gingen de reuzen weer rusten. Dat blijven ze doen tot zondagmiddag half drie. Dan begint het programma voor de derde en laatste dag.

Foto Anton Kappers

bronnen informatie/foto’s: LC.nl en Omrop Fryslân

Zondag 19 augustus

Vandaag was het de laatste dag dat De Reuzen in Leeuwarden waren. De finale dag begon dan ook ’s middags om 14.30 uur. Nadat ze gisteren samen waren gebracht gingen ze alle drie weer naar de Willemskade. Daar werden ze getakeld in boten waarna ze via de prinsentuin en de Dokkumer Ee Leeuwarden verlaten. Er waren nog meer mensen dan gisteren in de stad. Met als pech dat de bovenleiding tussen Zwolle en Meppel het trein verkeer stil lag. Hierdoor was het erg druk op het station en werd ook verzocht om niet meer naar Leeuwarden met het OV te komen of in Leeuwarden te blijven en later terug te keren naar huis. Op deze zondag zijn er maar liefst 175.000 mensen gekomen in Leeuwarden. Daarmee komt het totaal aantal bezoekers van het evenement op 430.000 mensen. 

Foto Hoge Noorden Jacob van Essen